Laksekongen Norge
Norge er verdens største havbruksnasjon! Det er ingen andre land som produserer mer oppdrettsfisk i havet enn det vi gjør. Hva er egentlig årsakene til at havbruk har blitt en stor næring langs norskekysten? Det handler både om naturen vår, og om kunnskapen og pågangsmotet til menneskene som jobber i næringen. På denne installasjonen kan du utforske hva som gjør Norge til en havbruksnasjon av dimensjoner.
Norske fortrinn
Den perfekte kystlinje
Norges lange kystlinje gir perfekte forhold for havbruk. Holmer og skjær ligger som en beskyttende festning mot storhavets herjinger. Samtidig er vannkvaliteten upåklagelig. Golfstrømmen sørger for stabile temperaturer, og havstrømmene gjør at vannet i merdene er rent og rikt på oksygen.
Tidligere trodde man at det ville være vanskelig å produsere laks i de nordligste delene av landet, fordi temperaturene var for lave og værforholdene for tødde. Nå vet vi at det ikke stemmer. Kysten i nord har svært gode forhold for havbruk, med stabile temperaturer og mange gode lokaliteter.
Norske fortrinn
Rent ferskvann
En av de viktigste naturressursene i Norge er rent ferskvann. Små fjellvann, sildrende bekker og store elver finnes i hele vårt langstrakte land. Denne tilgangen på ferskvann har vært helt avgjørende for å lykkes med lakseoppdrett. I naturen tilbringer laksen de første leveårene i elven. Her utvikler den seg fra egg til plommesekkyngel til en liten parr. Først når parren blir til en smolt, er den klar til å møte storhavet.
På våre settefiskanlegg prøver vi å etterlikne naturen, derfor tilbringer laksen den første livsperioden der i ferskvann.
Norske fortrinn
Kunnskap fra fiskeri og landbruk
Utviklingen av norsk havbruksnæring er en historie om innovasjon og pågangsmot, der kunnskap fra fiskeri og landbruk var helt avgjørende for å lykkes. Fiskerne hadde erfaring fra havet og visste hva som skulle til for å utvikle merder som tålte bølger og vind. Kunnskap fra landbruket om avl og ernæring kom godt med når villaksen skulle temmes og bli et husdyr.
Norske fortrinn
Levende kystsamfunn
En av de viktigste grunnene til at vi har lyktes med havbruk i Norge, er at det bor dyktige folk langs kysten vår. Næringen tilbyr jobber i mange forskjellige yrkesretninger. Fra Vest-Agder i sør til Troms og Finnmark i Nord finner vi levende kystsamfunn, med hardtarbeidende mennesker, som sørger for at laksen blir godt i varetatt i alle deler av produksjonen.
Den perfekte oppdrettfisken
Sunn, sterk og god
Laksen er på mange måter den beste oppdrettsfisken man kan tenke seg. Du har kanskje ikke tenkt på at laksen har store egg? De er på størrelse med en ert, og sammenlignet med andre fisker er de gigantiske. Fordelen med store egg er at de gir plass til en robust plommesekkyngel som klarer seg svært bra i oppdrett. En annen fordel er at laksen har store muskler eller fileter, og det er denne delen av fisken som er enklest å tilberede og som har høyest verdi. Sist, men ikke minst, laksen er sunn mat den kan lages mange 100 forskjellige retter med og den smaker aldeles fortreffelig!
Laks er viktig
For Norge
Lakseoppdrett har blitt en stor næring som gir inntekter og arbeidsplasser langs hele kysten. Mer enn 10. 000 mennesker jobber i oppdrettsselskaper i Norge, men oppdrettsnæringen bidrar med langt flere arbeidsplasser gjennom leverandører enn det.
Mange bedrifter har spesialisert seg på å levere utstyr, fôr og tjenester til oppdrettsnæringen. I disse selskapene jobber det ca. 15. 000 mennesker. I tillegg regner man med at oppdrettsnæringen bidrar med 13. 000 arbeidsplasser i andre bedrifter, som transportselskaper eller mekanisk industri. Til sammen er det mer enn 30 000 mennesker som jobber med havbruksnæringen.
Laks er viktig
For Troms
Troms og Finnmark fylke er det nest største havbruksfylket i landet og næringen bidrar med viktige arbeidsplasser; 1675 personer er ansatt i oppdrettsselskapene her. Mange av disse jobber i et av slakteriene i fylket, mens andre jobber på settefiskanlegg, matfiskanlegg eller i administrasjon i de ulike bedriftene.
I tillegg til de som er ansatt i oppdrettsselskapene, er det mer enn 1500 mennesker som jobber i bedrifter som leverer varer og tjenester til oppdrettsnæringen. Noen produserer laksefôr, noen jobber med fiskehelse, mens andre transporterer utstyr eller fisk for næringen.
Laks er viktig
For Senja
Senja er en viktig oppdrettsregion i Norge og er Norges største sjømatkommune. Til sammen er det 26 oppdrettslokaliteter i hele Senja kommune.
SalMar har settefiskanlegg, matfiskanlegg, slakteri og administrasjon i kommunen og sysselsetter over 250 personer her.
I tillegg til alle som jobber i oppdrettsselskapene i regionen, er det mange personer som arbeider i bedrifter som leverer varer eller tjenester til oppdrettsnæringen.
Norsk laks i verden
En million tonn laks
1,1 million tonn laks eller 2,7 million tonn sjømat
I 1990 ble det for første gang produsert mer enn 100 000 tonn laks i norske merder.
I 2020 ble det produsert elleve ganger mer laks enn dette. 1,1 million tonn laks. Verdien var 70,1 milliarder kroner.
Norge produserte 2,7 millioner tonn sjømat for 105,7 milliarder kroner i 2020. Dette er den nest høyeste verdien noensinne. Det tilsvarer 37 millioner måltider hver dag hele året, eller 25 000 måltider per minutt.
Norsk laks i verden
Sushi og ceviche
Norsk laks er ”big in Japan”, omfavnet av franske Michelinstjernekokker og en favoritt i mange travle hjem i hele verden.
Laksen kan tilberedes på mange ulike måter. Den beinfrie laksefileten er enkel å tilberede og den pynter opp enhver middagstallerken. Den kan spises rå, slik japanerne foretrekker den. Den kan marineres i sitrusfrukter og nytes i en latinamerikansk ceviche. Eller den kan bakes i ovnen med olivenolje og serveres på en fransk gaterestaurant. Norsk laks har blitt en selvskreven ingrediens i både tradisjonelle og eksperimentelle retter over hele verden.